Försäljningen av tolkservicen stoppad i sista stund

Länsrätten stoppar Borås stads beslut att sälja ut den kommunala tolkförmedlingen. I går kom beskedet från länsrätten som beslutade om sk inhibition, dvs att beslutet är omedelbart upphävt tills rätten tagit slutgiltig ställning. Frågan är om en upphandling borde ha gjorts

I mitten av september drev den borgerliga majoriteten i Borås stad igenom beslutet att sälja den kommunala tolkförmedlingen till företaget Transvoice.

Socialdemokrater och vänsterpartister var emot en försäljning, och kritik kom även från de anslutna tolkarna och deras fackförbund. Facket kritiserar företaget för att det har för liten erfarenhet av tolkverksamhet. Samtidigt välkomnade flera av Borås invandrarföreningen planerna på försäljning.

Men beslutet överklagades och redan i går kom besked från länsrätten som beslutar att beslutet att sälja tolkförmedlingen är tillfälligt upphävt.

Överenskommelsen mellan Borås stad och Transvoice innebär att Borås stads förbinder sig till inköp av tolkar från Transvoice i två år, inköp för ca 1,7 miljoner kronor. Bland annat detta får länsrätten att besluta att tillfälligt upphäva beslutet.

Men det betyder inte att det blir upphävt när länsrätten satt sig närmare in i ärendet och kommer med det slutgiltiga beslutet, det visar ändå att det finns oklarheter och att det nu kommer att bli turbulent i verksamheten eftersom redan imorgon fredag så skulle tolkförmedlingen vara privat. Köpet stoppas alltså sista dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".