Foto: Leif R Jansson / Scanpix
BORÅS

Ingen kontroll av röklagen

"Vi har ingen tillsyn"
1:27 min

Lagen om rökfria skolgårdar följs inte i Borås. Men Miljö- och konsumentkontoret i Borås, som har ansvaret för tillsynen, kontrollerar inte att lagen följs. Kontoret ännu inte gjort någon kontroll, trots att lagen gällt sedan 1994.

– Vi har inte bedrivit någon aktiv tobakstillsyn på skolorna, säger Leif Schöndell som är chef för Miljö- och konsumentkontoret i Borås. Jag tror det finns mer effektiva sätt att jobba med de här frågorna.

Vilka då?

– Att jobba med attityder och livsstilsfrågor med ungdomarna.

Har inte miljökontoret något ansvar?

– Självklart har vi ett ansvar utifrån lagstiftningen, men jag tvekar lite inför var vi som kommun sätter in de mest effektiva åtgärderna.

Vad säger du då till de föräldrar och lärare som är bekymrade över att de inte klarar av att se till att det är rökfritt på skolgårdarna?

-- Jag har ingen klar bild över hur det ser ut, men jag förutsätter att man på varje skola jobbar med de frågorna. Vi kan inte vara överallt alltid.

Vem borde vara där då?

– I just den uppgifter är det ju vi som ska göra det. Det finns ingen annan som kan göra det.

Vad känner du för det?

– Vi har en lång rad tillsynsuppgifter som vi måste prioritera. Det är är absolut inte högst upp på prioriteringslistan

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".