1 av 2
Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS i Borås. Foto: P4 Sjuhärad.
2 av 2
Thomas Wallén, sjukhusdirektör för SÄS. Foto: Jan-Åke Thorell.
SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS

38 nya vårdplatser

"Vi har haft dyra lösningar"
0:58 min

En storsatsning görs nu på Södra Älvsborgs Sjukhus. Sjukhusledningen beslöt i går att inrätta 51 nya fasta tjänster och 38 permanenta vårdplatser. Men satsningen ska inte kosta något...

Arbetsmiljöverket är kritisk till SÄS sätt att lösa det ökade vårdbehovet, bland annat har patienter legat på olämpliga ställen - som korridorer.

Sjukhuset har till i början av nästa år på sig att åtgärda bristerna. Och igår beslutade sjukhusets ledning att permanenta många av de vårdplatser som använts vid överbeläggningar.

Man fastanställer också ett antal personer som idag vikarierar på sjukhuset. Varför man inte gjort det här tidigare, förklarar Thomas Wallén med att det inte varit nödvändigt tidigare. Man har klarat det på andra sätt, men nu har vårdbehovet ökat så mycket att de åtgärderna inte räcker till.

– Vi har ungefär fem procent mer vård som vi utför, och då räcker inte de andra åtgärderna vi har, säger sjukhusdirektören Thomas Wallén. Hade vår vårdproduktion varit samma som 2010 så hade våra överbeläggningar varit betydligt färre.

– Men eftersom vårdproduktionen gått upp har överbeläggningarna närmast blivit konstanta.

Sjukhuset beräknas i år gå med 170 miljoner kronor i förlust. Men sjukhusledningen hoppas att nysatsningen bland annat skall finansieras genom att man minskar sjukhuset mycket höga kostnader för bemannings- och extrapersonal som man tidigare tvingats anlita.

– Eftersom patienterna varit hos oss och legat i de här sängarna, har ju vårdenheterna fått bemanna upp med dyra lösningar, som övertid, bemanningssjuksköterskor och vikarier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".