1 av 2
Tor Udd, Carola Melo och Rune Persson ställer ut i Rydal. Foto: Hanna Larsson
2 av 2
Föremål i trä, Tage Folkesson
MARK

Återbruk på Rydals museum

"Vi har letat i våra gömmor"
1:17 min

I år är det 35 år sedan Marks Konstgrafiska Verkstad startades. På söndag invigs jubileumsutställningen "Återbruk, återblick" på Rydals museum. Tor Udd är en av utställarna. 

– Vi har gått och letat i våra gömmor, tänkt tillbaka på saker vi har gjort. Själv har jag letat reda på gamla plåtar från mina drygt tjugo år i föreningen, gjort nytt av gammalt, säger Tor Udd.

Rostiga plåtar, kasserade Cd-skivor och upphittade golfbollar. Utställningen på Rydals museum går alltså i "återbrukets tecken". Här möts både professionella och amatörer, barn och vuxna. Syftet är dels att berätta om Marks konstgrafiska förening, men också inspirera besökarna till ett eget skapande. Ett av målen med föreningen är att vara en åldersintegrerad mötesplats.

– Jag kan hålla i en barngrupp i bildverkstaden och så på andra sidan bokhyllan jobbar någon annan med sina grafiska blad. Här kan barnen se att vuxna människor håller på med konst och vågar göra bilder. Det tycker jag är fascinerande med den här föreningen, säger Tor Udd.

Utställningen på Rydals museum pågår till den 12:e februari.

Hanna Larsson
hanna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".