Stefan Norberg och Josefine Wakk. Foto: Joel Wendle
BORÅS

Satsar på att få bort rökning

Elev: ”Inte hälsosamt för någon”
1:31 min

På Hässleholmen i Borås ska man nu komma till rätta med problemet med rökning på skolan. En satsning pågår nu under hösten med bland annat utbildning av skolpersonal och klassbesök av antirökorganisationen Non smoking generation.

Elever på Bodaskolan är nu med i ett arbete med att ta fram nya handlingsplaner.

– Vi försöker komma på en plan för att få andra ungdomar att sluta röka, säger 14-åriga Josefine Wakk.

Hon beskriver en skolmiljö där andra elever står och röker utan för ingångar och till största delen inne på skolans område. Bodaskolan är en av många skolor där man har problem med ungdomar som röker på skolans område. Det är egentligen förbjudet enligt lag, men det uppenbarligen svårt för skolorna att få eleverna att efterfölja lagen.

Stefan Norberg är folkhälsosamordnare på Hässleholmen och drivande i det projekt som nu pågår i stadsdelen mot rökning på skolan. Det är en viktig fråga, menar han, eftersom yngre elever lätt tar efter äldre elever som röker.

– Rökning är något som smittar. Därför måste vi sätta in åtgärder så att det inte sprider sig, säger Stefan Norberg, folkhälsosamordnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".