Sjuhärad

Många saknar behörighet till gymnasiet

Allt fler elever går ut grundskolan med ofullständiga betyg, det visar en ny rapport från Skolverket. I Sjuhärad finns det skolor där mer än en tredjedel av eleverna går ut utan behörighet till gymnasiet.

Skolverkets nya statistik över niondeklassares gymnasiebehörighet och betyg i Sveriges kommuner visar att genomsnittet bland elever som går ut nian med behörighet till något av de nationella gymnasieprogrammen är lägre än förra året - strax under 88 %. Alltså går mer än var tionde elev ut grundskolan utan fullständiga betyg.

En tredjedel saknar behörighet
Och även i Sjuhärad är det dystra siffror på vissa håll. Sämst ligger Borås Kristna Skola där mer än en tredjedel av eleverna inte har tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet. Endast 62,5 % av eleverna går ut med minst godkänt i de ämnen som krävs för gymnasiebehörighet.

Bäst går det för eleverna på de kommunala skolorna Sandgärdsskolan och Engelbrektsskolan och de fristående IES och Kunskapsskolan i Borås där behörigheten ligger runt 95%.

Dystra siffror
Strax över hälften av grundskolorna i Sjuhärad ligger över rikssnittet men det är inte med stor marginal. Och på flera skolor är det nästan var femte elev som avslutar grundskolan utan gymnasiebehörighet.

Anledningen till de dystra siffrorna och minskningen av antalet gymnasiebehöriga elever i Sverige kan vara de nya behörighetskraven som kom i och med skolreformen inför 2012, där man bland annat kräver godkänt i fler ämnen än grundämnena matte, svenska och engelska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".