Viareds flygfält dagen efter olyckan. Planen på bilden har inget med olyckan att göra. Foto: Mikael Olmås
BORÅS

Tillståndet stabilt för propellerskadad kvinna

Flygplatsföreningen: ”Kommer se över rutiner”
1:06 min

Den kvinna i 70-årsåldern som fick livshotande skador när hon gick in i en snurrande propeller på Viareds flygplats utanför Borås i lördags har förts till Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg för vård. Hennes tillstånd är allvarligt men stabilt, uppgav sjukhuset till TT på söndagseftermiddagen.

Omständigheterna kring olyckan är ännu oklara. Kvinnan tillhörde en grupp som väntade på att få flyga över Borås. Av okänd anledning gick hon för tidigt ut till det privatflygplan som skulle utföra flygningen.

Föraren, som tankade planet, uppmärksammade inte att kvinnan närmade sig planet och gick in den snurrande propellern.

– En mycket oväntad och tragisk olycka, säger Börje Gustavsson, vice ordförande i flygplatsföreningen.

En möjlig förklaring till olyckan uppges vara att kvinnan blev bländad av solen och därefter råkat backa in i propellern.

Statens haverikommission blev kontaktad för utredning av olyckan, men kommer inte att granska saken närmare.

– Eftersom planet stod stilla gjorde haverikommissionen bedömningen att det blir en polisiär fråga. Men i nuläget kan man säga att det handlar om en tragisk olycka, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".