1 av 2
Skolan stoppade inte trakasserierna mot Elias. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Göran Nyman beklagar det som skett. Foto: Jenny Hellström
ULRICEHAMN

Elev plågades varje dag

"Ska jag bli slagen idag igen?"
2:03 min

15-årige Elias från Ulricehamn pressades på pengar av andra elever under hela årskurs sju och åtta på Stenbocksskolan. Gjorde han inte som de andra eleverna sa fick han stryk. Trakasserierna stoppades inte trots att Elias berättade om dem gång på gång.

– I princip varje dag, så ofta har jag gått in till rektorn och berättat att det här och det här har hänt. Till slut fick jag byta skåp, så att mina plågoandar inte skulle veta var jag hade skåpet men de hittade mig ganska snart igen.

Vi träffas utanför Elias nya skola, den ligger i en annan stad, i en annan kommun. Efter allt som hänt vågade hans mamma inte låta honom gå kvar - det handlar om upprepade trakasserier från andra elever - om hot och utpressning och slag och spottloskor i ansiktet: 

– Vad ska hända idag, ska jag bli slagen idag igen - så tänkte jag, berättar Elias.

Under hela den här tiden har Elias ändå stått upp för sig själv, och berättat för ansvariga vuxna - i sin närhet - lärare och rektor - om vad han utsatts för - trots det har skolan inte stoppat förföljelsen.

Elias och hans familjs upplevelse är att skolan aldrig tagit ställning för honom, inte ens när flera av hans skolkamrater dömts i tingsrätten, och också att ansvaret för problem har legat på honom. När han sökte hjälp att förstå varför han blivit utsatt, slutade det med en utredning för att se om han hade ADHD:

– Sen efteråt tänkte jag, varför gjorde de en sån utredning. En neuropsykiatrisk utredning har väl inget att göra med om man blir slagen.

Rektorn på Elias skola vill inte vara med och kommentera. Hon hänvisar till att det som hänt nu är ett ärende för Skolinspektionen, dit skolan anmälts, att och hon inte vill säga något innan Skolinspektionen sagt sitt. Göran Nyman, som är ansvarig för bland annat skolorna i Ulricehamn, ställer dock upp för en kommentar. Han beklagar det som hänt och beskriver hela situationen som ett misslyckande från skolans sida.

– Det klart att det här är ingenting som vi på något sätt kan vara stolta över, utan vi tycker att det här är väldigt besvärande: att en elev upplever det här på det här sättet att han blir utsatt av kamrater.

Varför har ni inte satt stopp för det han utsatts för?

– Jag vet att skolan på många olika sätt försökt att bidra till att det blir ett stopp på det hela, fortsätter Göran Nyman.

Men vilka insatser skolan gjort varken vill eller kan Göran Nyman gå in på, säger han.

Men under intervjuns gång återkommer till skolans ansvar och att man misslyckats med att leva upp till det.Fotnot: Elias heter egentligen något annat.

BROTTSPLATS SKOLA

Våra nyheter, #link=292605# och information om hur du tipsar oss.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".