Nygamla fornfynd

Älvkvarnar, järnåldersgravar och fångstgropar det är några av fynden när man gör en inventering av kulturhistoriska lämningar i Sjuhäradsbygden. 

Projektet har gett mycket ny kunskap om betydelsen av Sjuhäradsbygden. Tidigare har man vetat mest om områden kring storstäder och längs kusterna.

Cirka 150 personer arbetar med inventeringen i Västsverige och i Sjuhäradsbygden berörs Borås, Ulricehamn, Mark och Bollebygd. Längst har man kommit i Borås där inventeringen, som började redan för sex år sedan, nu är i slutskedet.

Ett exempel på vad man hittat är Borås färskaste fornfynd, som registrerades officiciellt i förra veckan, en järnåldersgrav strax söder om Hedared en bit in i skogen mitt i en gammal fornåker.

Man har även hittat fångstgropar, hällristningar i form av skålgropar (sk älvkvarnar), fossila åkrar och järnframställningsplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".