Dagsböter för vanskötta djur

En av de största rättegångarna om djurplågeri som hållits i Sjuhärad slutade med villkorlig dom och dagsböter för ett lantbrukarpar från Mark. Paret fälldes för att ha vanskött ett 70-tal av de drygt 200 kor som fanns på gården. Nästan 40 djur måste avlivas direkt sedan vanvården upptäckts i februari 2003.

Enligt tingsrätten har förhållandena på gården varit helt oacceptabla, och lett till att djuren har fått lida. Lantbrukarparet, som är i 40-årsåldern, har förklarat att mannen blev långvarigt sjuk våren 2002, och att det var därför de inte klarade av att sköta djuren. Tingsrätten bedömer att paret inte avsiktligt orsakat djuren lidande, men att bägge gjort sig skyldiga till grov oaktsamhet. På grund av deras bräckliga hälsa, och med hänsyn till att de tidigare är ostraffade, döms makarna till villkorlig dom och vardera hundra dagsböter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".