OVÄDRET

Ännu en olycka i vattenmassorna

Nattens oväder börjar bedarra, men i Västsverige och Sjuhärad har nederbörden lett till stora översvämningar som väntas tillta på vissa håll. Ännu en olycka inträffade under lördagen i Göteborg på grund av vattenmassorna i Gamlestaden, då en bilist fastnade.

I går kväll var en bilist nära att drunkna, då hon av okänd anledning missat avspärrningarna vid en översvämmad viadukt vid slakthusområdet i Gamlestaden. Kvinnan hamnade helt under vattnet, förlorade medvetandet och fördes svårt medtagen till Östra sjukhuset. Men olyckan i dag, som inträffade på samma ställe, slutade inte lika illa.

– Hon var chockad och blöt, men inte fysiskt skadad, säger Stefan Gustavsson, presstalesman för polisen i Västra Götaland.

I övrigt har det inte kommit fler rapporter om väderrelaterade händelser under lördagen, enligt polisen.

Ovädret som härjat över Västsverige inatt med orkanbyar vid kusten börjar nu bedarra. Enligt SMHI väntas inga större nederbördsmängder i länet under lördagen och söndagen.

Men de ovanligt höga vattennivåerna till följd av ovädret, 146 cm över normalvattennivå, har tillsammans med regnet lett till översvämningar, framför allt i de centrala delarna av Göteborg. 

Nu avvaktar räddningstjänsten i Göteborg med att vattennivåerna ska sjunka undan, så att man kan börja pumpa undan vattnet.

– Just nu är det jättelugnt, vi hinner andas lite, säger Anders Gärdhagen, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänstens ledningscentral.

Förutom området vid slakthusområdet är det även fortsatt avspärrat vid en påfart till Götaleden i nordlig riktning, utanför Götatunneln.

– Det tränger upp spillvatten där som inte kan trängas ut i Göta älv i och med de höga vattennivåerna, säger Thomas Magnusson vid Trafikverkets ledningscentral i Göteborg.

Enligt honom måste man helt enkelt avvakta tills vattnet sjunkit undan, och det är svårt att ge någon prognos för när man kan öppna påfarten igen.

I går stängdes trafiken i Götatunneln av i ostlig riktning, efter att det börjat tränga upp vatten i tunneln strax innan 20 på fredagskvällen, men den avspärrningen hävdes 10.30 i förmiddags.

Enligt SMHI bedöms små vattendrag i länet ha kulminerat, medan större vattendrag kan stiga ytterligare något eller några dygn.

– På en del platser i hela länet börjar vattnet att sjunka undan, på en del uppfattas det som att det stiger något, men det är mest mindre vägar som får översvämningar och det påverkar inte trafiken speciellt mycket, säger Thomas Magnusson på Trafikverket.

Vid 19.30-tiden på lördagen hade de flesta strömlösa kunder i länet fått tillbaka strömmen. Vid lunchtid var omkring 500 hushåll utan el i hela Västra Götaland, på kvällen handlade det om drygt 40 hushåll som var strömlösa.

SMHI har även gått ut med en klass 1-varning om isbeläggning i Västra Götaland under kvällen då regnet väntas frysas på i de inre delarna av länet.