Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många församlingar försvinner

Svenska kyrkans församlingar blir allt färre - men större. Orsaken är helt enkelt att många församlingar måste slås samman för att uppfylla kyrkoordningens krav på gudstjänst varje söndag. I Sjuhärad är det framför allt i Kinds kontrakt som det föreslås nya sammanslagningar - men även i Redvägs och Kullings kontrakt.

Inför nästa mandatperiod i Svenska kyrkan kan hela 350 församlingar komma att försvinna. Församlingarna slås samman till större enheter för att bland annat kyrkoordningens krav om gudstjänst varje söndag ska uppfylls. Sammanslagningarna har också att göra med prästbristen och svårigheten att rekrytera förtroendevalda.

Skara stift är ett av de stift i landet där det planeras flest sammanslagningar. Bara i Visby och Lund planeras fler. I Sjuhärad innebär det sammanslagningar i Ulricehamn, Södra Ving, Blidsberg och Vårgårda.

Det är Kinds kontrakt i Göteborgs stift som står för den största strukturförändringen. De 32 församlingarna i Kind kommer förmodligen att slås samman till bara åtta stycken.

Egentligen finns det inga ekonomiska skäl för att slå samman församlingarna - däremot kan förändringen få konsekvenser för bevarandet av de kulturhistoriska sockennamnen och bygdens historia. Och sedan är det en helt annat fråga vad som ska hända med alla kyrkor som används allt mindre. En kyrka är ju inte bara en plats för gudstjnst - utan också ett kulturarv att bevara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".