Oro för arsenik och kreosot i Lockryd

Ett planerat industriområde vid Lockryd i Svenljunga kommun vållar nu protester. Orsaken är att kommunen skrivit in i översiktsplanen att det ska vara möjligt med en järnväg i området. De boende i området menar att detta gör det möjligt för företaget IQR att etablera sig där - och när det var aktuellt för några år sedan så vållade det en uppsjö av protester.

För några år sedan var det aktuellt att återvinningsföretaget IQR skulle etablera sig utmed riksväg 27 i Lockryd, något som invånarna protesterade mot. IQR importerar träslipers från Tyskland - som kommer via järnväg -för att flisa ner dem till brännbart avfall. Slipersen innehåller kreosot och arsenik och invånarna är oroliga att gifterna ska sprida sig till grundvattnet.  Eftersom en järnväg ger möjligheten för IQR att etablera sig i Lockryd, så blir invånarna nu åter oroliga. 

Det som allra mest upprör de boende i Lockryd är det sätt som översiktsplanen tagits fram på. När planen ställde ut fanns järnvägen inte med - trots löften om att ingen behövde oroa sig kom den till i efterhand.

Nu har invånarna Per Gredenius och Irma Schelin med flera överklagat kommunens beslut till länsrätten. Förtroendet för politikerna är borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".