PARKERINGSAVGIFT

Chockhöjning av p-avgiften på SÄS

1:32 min

Anställda på sjukhuset i Borås kommer tvingas betala nästan tre gånger så mycket för att parkera sina bilar vid sjukhuset framöver. Efter att Borås stad åkte på en skattesmäll för att de anställda parkerade för billigt har nu SÄS också sett över parkeringsavgifterna.

Tidigare i år åkte Borås stad på en skattesmäll - på över en miljon kronor. Anledningen var kommunanställdas förmånliga parkeringsvillkor.

Det här gör att också sjukhuset har valt att se över sina parkeringsavgifter för de anställda - och nu har man alltså kommit fram till att de parkerar för billigt.

Innan Skatteverkets granskning av de kommunanställdas löneförmåner i Borås, parkerade många kommunanställda för 60 kronor i månaden på parkeringar som för icke kommunanställda kostade fler hundra kronor i månaden. Många parkerade också gratis vid sina arbetsplatser, till exempel utanför centralt belägna skolor.

Efter Skatteverkets granskning och underkännande av de låga eller obefintliga parkeringsavgifterna, beslutade Borås stad att inte längre erbjuda personalparkering till sina anställda. Kommunanställda får numera parkera på samma villkor som alla andra - vilket om de köper månadskort innebär en kostnad på mellan 200 kronor och 400 kronor, beroende på läget.

På sjukhuset har många anställda protesterat mot den kraftiga höjningen av parkeringsavgiften som nu införs där. Men Martti Valkonen, som är servicechef på sjukhuset, menar att 200 kronor i månaden är en rimlig kostnad.

– Det låter väldigt högt men det är en rimlig summa, säger han.