Hushållsavfall i sopkarusell

Hushållssopor har blivit en handelsvara och köps och säljs som vilken vara som helst. Medan exempelvis Borås importerar 6 000 ton hushållsavfall från Norge så skickar Ulricehamn sina till Linköping, Herrljunga skickar till Lidköping och Svenljunga och Tranemos sopor skickas till Halmstad.

Borås, Mark och Bollebygd är de enda kommunerna i Sjuhärad som haft ett samarbete men nu är Bollebygd på väg att hoppa av. De övriga sjuhäradskommunerna har inte den sortering av sitt hushållsavfall som krävs för att Borås energi ska vilja bränna det eller att Sobacken ska göra biogas av det. Därför transporterar dessa kommuner sina sopor utanför Sjuhäradsbygden, längst går Ulricehamnarnas sopor som går till Linköping.

När nu biogasanläggningen körts i gång så räcker inte avfallet från Borås och Mark. Därför köper Borås in sorterat hushållsavfall från Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".