VARG

Berglund hoppar av i protest

1:30 min

Tommy Berglund, besiktningsman för rovdjursrivna tamdjur åt länsstyrelsen, hoppar av sitt uppdrag i protest mot regeringens rovdjurspolitik. Berglund säger att han tröttnat på att försvara beslut som han inte själv står bakom.

Tommy Berglund har arbetat med spårning och besiktning av tamdjur som blivit rivna av rovdjur under många år i Västra Götaland och Halland. Men nu är det slut med uppdragen, i alla fall de som omfattar Västra Götaland.

Anledningen är regeringens rovdjurspolitik. Tommy Berglund säger att han inte längre kan försvara besluten, och anger framför allt det omdiskuterade förslaget att plantera ut varg på flera platser i södra Sverige - däribland i Östra Frölunda i Svenljunga kommun.

– Vår korkade miljöminister Andreas Carlgren (tidigare miljöminister reds anm), som går ut och säger - för att blidka EU som har synpunkter på vår vargförvaltning - så säger han att vi gör en "kringgående manöver" - då tror jag att vargflytten blev väldigt lämpligt för honom att göra just då. Det här är politik på hög nivå, säger Tommy Berglund.

Utplanteringen av varg från andra länder till några platser i södra Sverige ska förhindra inavel. Men Tommy Berglund anser att idén är dum, för det första lär vargen inte stanna, för det andra stoppar en sådan åtgärd alla möjligheter till att skapa acceptans hos allmänheten för vargen - något som han själv jobbat för i många år.

I höstas bjöd länsstyrelsen in allmänhet och berörda markägare till ett informationsmöte i Östra Frölunda, många ortsbor var kritiska - lokalen fylldes till bredden och det var stundtals en hotfull stämning. Tommy Berglund har själv blivit hotad flera gånger i sin yrkesutövning.

– När vi kommer ut på ett uppdrag kan det ligga 30 döda får, djurägaren är både ledsen och arg - då ska jag förutom att göra den här besiktningen också trösta - och försvara dåliga beslut. Vi som är fältpersonal får ta smällen för det regering och riksdag beslutar.