BORÅS

Vill ha kommunal bostadsförmedling

1:36 min

Igår beslutade den rödgröna majoriteten i kommunstyrelsen att utreda en gemensam bostadsförmedling. De borgerliga tyckte dock inte att det är något kommunen ska syssla med.

Moderaternas kommunalråd Annette Carlson säger att om fastighetsägare vill gå samman i en gemensam förmedling så är det fritt fram, och Folkpartiets Morgan Hjalmarsson tycker att en kommunal förmedling är bortkastade pengar.

Men de rödgröna och deras representant, Vänsterpartiets Lennart Andreasson, är övertygad om att en kommunal förmedling skulle förbättra integrationen och göra det lättare för den som vill flytta till en annan stadsdel.

– Många sorteras bort för på grund av sitt efternamn. Vi vill inte bara ha med de kommunala (hyresvärdarna), utan även locka med de privata i detta. Det finns många i Borås som tar ett stort socialt ansvar när det gäller lägenheter.

Men Moderaternas Annette Carlson tror inte att man kommer att ha lättare att hitta en ny lägenhet i en annan stadsdel bara för att kön är gemensam.

– Det handlar om ett helt annat arbete - med attityder och att vi talar om att vi är öppna för olikheter och mångfald, och att man kan välja att bosätta sig var som helst i staden.

– Idag har vi ett kösystem i AB Bostäder, och där tar det tre år att få en bostad på Norrmalm. Det beror inte på vilket efternamn du har utan att det är eftertraktade bostäder och sällan är ledigt där. Vad det handlar om är att behövs fler hyresrätter i centrala Borås, säger Annette Carlson (M).

Gårdagens principbeslut väntas leda till ett beslut i maj.