Sjuhärad

Trafikverket har utrett blixthalkan

1:32 min

Trafikverkets entreprenör i Sjuhärad gjorde ingenting fel under blixthalkan den femte december, men överraskades av förrädisk väderlek. Det visar Trafikverkets utredning efter den hårda kritiken om dåligt vägunderhåll.

Efter den hårda kritiken, bland annat från Räddningstjänsten, om dåligt vägunderhåll har Trafikverket gjort en grundlig utredning av åtgärderna när halkan slog till under morgonen och förmiddagen den femte december, och orsakade minst 14 trafikolyckor, bland annat flera på Riksväg 40.

Utifrån den information som fanns, från väderstationer i området, och i SMHIs prognoser, gjorde entreprenörerna vad de skulle, säger Patrik Ahlqvist, sektionschef på Trafikverket.

– Vi kan inte peka på att entreprenören i detta fallet har gjort något fel, säger Patrik Ahlqvist, sektionschef på Trafikverket. Med facit i hand, om man gör det lätt för sig, javisst, vi la för lite salt, självklart. Med mer salt i andra rundan på morgonen hade vi kanske klarat halkan, men det är lätt att vara efterklok.

Trafikverket har gått igenom sina och entreprenören NCC:s åtgärder den femte december, när saltbilarna gick ut, vilka rundor de körde, och vilken information om vädret som fanns tillgänglig.

Slutsats: Efter omständigheterna gjorde entreprenören rätt, men överraskades av vädret. Det mulna vädret klarnade upp snabbt, vilket ledde till temperaturen i vägbanan sjönk hastigt, och eftersom vägbanorna då var mycket våta blev det mycket halt, säger Patrik Ahlqvist på Trafikverket.

– Jag tror att man luras av det, man ser, "oj, det blir fint väder, det här blir bra, det här blir inget dåligt väglag", men det är då halkan slår till. Så hade vi lagt ordentligt med torrsalt i andra rundan på morgonen, när det hade slutat snöa, då hade vi kanske klarat akuthalkan, säger Patrik Ahlqvist på Trafikverket.

Varför gjorde man inte det då?

- Eftersom man inte hade den väderdatan. Det hade slutat snöa, det hade slutat regna, det var uppklarning på väg. Då borde den saltmängden ha räckt, men det gjorde den inte.