Skadestånd för grävning bland fornminnen

Marks kommuns fastighetsbolag får betala minst 30000 kronor för att återställa ett förstört fornfynd vid konferensanläggningen Två Skyttlar. Det har länstyrelsen nu beslutat och bolaget har godtagit skadeståndet.

För två år sedan kom direktören för Fastighetsbolaget och chefen för Två Skyttlar överens om att låna en grävskopa som fritidsförvaltningen använde i området. Två Skyttlars ägare ville ha anlagt en stig ner till Öresjön som ligger några hundra meter längre ner.

Vad som hade undgått de båda var att området fullkomligt dräller av unika spår av människor under de sista dryga fyra tusen åren, bland annat hällkistor, bronsåldersrösen, fornåkrar, järnåldersgravar, husgrunder med mera. På grund av dessa fornminnen har kommunen sedan en längre tid långtgående planer på att göra hela området runt Två Skyttlar till kulturreservat. Just i det området sattes grävskopan i arbeta, dessutom på mark som inte bolaget ägde.

En arkeolog som befann sig i området för att inventera alla fornlämningar inför bildandet av kulturreservatet såg grävskopan och stoppade tilltaget. Grävskopan hade då hunnit knappa hundra meter.

Efter att anmälan gjorts så har nu länstyrelsen beslutat att bolaget ska dels bekosta en inventering av skadorna, dels ett försök att återställa skadorna, en kostnad på mellan 30 och 35 000 kronor. Bolaget som skyller på missfröstånd har i dagarna tagit på sig ansvaret att betala för skadan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista