Frihet för en eller alla

De borgerliga partierna i Borås står för frihet. Det hävdar de i alla fall själva när de ska beskriva attityden till bygglov på attraktiva tomter. Men Socialdemokraternas kommunalråd Solveig Kjörnsberg ställer sig frågande:

- Frihet för vem, säger hon, frihet måste ju gälla alla kommuninvånare, även den som bara har råd med en tvåa på Hässleholmen och kanske vill ströva omkring i det här området.

Det handlar om fem villor väster om sjön Tolken mellan Borås och Ulricehamn, på en åker ett par hundra meter från vattnet. Socialdemokraterna efterlyser planering - av husens placering , av framtida behov av skolskjutsar och så vidare. De borgerliga tycker att det räcker att avlopp och vatten ordnas.

I går beslöt Borås kommunstyrelse att bevilja bygget, liksom en detaljplan för hus i Asklanda och Gingri i Fristad kommundel. Även där ville Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ha en större kartläggning och man anklagade de borgerliga för att strunta i naturen.

- Miljö och naturvärdena ligger längst ner i byrålådan sedan den här majoriteten kom till, säger Solveig Kjörnsberg.

Men det finns gott om både åker och natur i Borås, tyckte Centerns Kerstin Hermansson

-Det finns åkermarker kvar, det finns skogsområden, vi ska vara positiva till ett alternativt boende, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".