Västra Götaland på försök fyra år till

Försöket med regionen Västra Götaland förlängs i fyra år, föreslår regeringen idag. Den politiska ledningen välkomnar förslaget, men vill se en mer långsiktig lösning.

Försöket med att slå ihop flera län i Västsverige startade 1999, och innebär att Västra Götalands-regionen som landsting tagit över vissa uppgifter från Länsstyrelsen. När regionen bildades upphörde de gamla länen Älvsborg, Skaraborg och Göteborgs- och Bohus län.
Försöksverksamheten var tänkt att avslutas vid slutet av 2006, men regeringen föreslår alltså en förlängning fram till 2010.
- Jag välkomnar regeringens beslut. Det är en viktig signal att vi kan forsätta vårt arbete tillsammans med invånarna här för att skapa ett starkt och hållbart Västra Götaland. Men för att vi ska kunna ta ett rejält långsiktigt ansvar tillsammans med våra olika aktörer ser jag fram emot ett besked om att försöket övergår i en permanent lösning, säger Roland Andersson (s), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".