Neddragningar och risk för uppsägningar på Högskolan i Borås

Färre utbildningsplatser och krympta institutioner. Det blir konsekvenserna av att högskolan i Borås får mindre pengar av staten nästa år. Men hur många i personalstyrkan som drabbas vill högskolestyrelsen inte uttala sig om ännu. Ordförande Gun Hellsvik menar att det inte bara blir negativa följder av sämre ekonomi.

Det blir alltså en stramare budget för högskolan i Borås nästa år. Anslaget från staten är 7,5 miljoner mindre än för 2004.
En konkret åtgärd är att antalet utbildningsplatser kommer att minskas - men bara marginellt. 5 300 dras ner till 5 100. Det beslutade högskolestyrelsen idag.
Men de mer dramatiska förändringarna kvarstår. Samtliga institutioner kommer att krympas enligt styrelsen. Det kan också bli tal om att slå samman några institutioner. Men vilka och hur många i personalen som kommer att drabbas är oklart, även om ett flertal fast anställda på ingenjörshögskolan ligger i farozonen. De områden som redan nu är mycket specifika för högskolan i Borås, textil och bibliotek, ska man fortsätta att värna om, enligt Gun Hellsvik.
Det slutgiltiga förslaget om budgeten för 2005 kommer att presenteras för styrelsen i februari. Först då avgörs vilka som kommer att bli uppsagda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".