kritik mot nytt boende i Mårdaklev

Ett nytt boende för flickor som råkat ut för hedersförtryck ska starta i Mårdaklev. Herbert Wessely, som också stod bakom utredningshemmet i Mårdaklev där två personer mördades i våras, har fått klartecken från länsstyrelsen att starta ett skyddat boende i trakten. Men redan nu kommer kritik. Simone Lindsten är chef för länsstyrelsens enhet för integration och jämställdhet. Hon säger att skyddsboenden bör ligga på platser som är svåra att hitta, för flickornas säkerhet.

Simone Lindsten på länsstyrelsen i Västra Götaland leder den enhet som jobbar intensivt för att motverka hedersrelaterat förtryck och våld: med föreläsningar och kunskapsspridning, skyddade boendeformer, kartläggning av antalet flickor som är utsatta för någon form av hedersrelaterat förtryck.
Hon jobbar visserligen på samma länsstyrelse som har gett tillstånd till Herbert Wesselys nya verksamhet, men har inte varit inblandad i beslutet. Simone Lindsten kritiserar inte tillståndsbeslutet - hennes kolleger har följt reglerna - utan konstaterar bara att hon spontant inte tycker att det är bra att den tilltänkta platsen går att hitta. De som vill leta upp flickor och kvinnor som gömmer sig undan släktingar gör vad som helst för att lyckas, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".