Mindre vård för pengarna

Produktiviteten, det vill säga mängden vård per skattekrona, har minskat för primärvården i Västra Götaland.

Invånarna har med andra ord fått mindre vård för samma summa pengar. Det framgår av primärvårdens produktivitetsstudie för de två senaste åren som presenterades igår.

Studien visar att primärvården fått ut mindre vård för pengarna förra året än jämfört med 2002. Försämringen totalt sett i hela regionen är 4,2 procent. Men det är ganska stora variationer inom regionen. Fyrbodal uppvisar det sämsta resultatet - där kostnaden per prestation har gått upp med 6,3 procent. Primärvården i Södra Älvsborg är den enhet som uppvisar det bästa resultatet - en ökning med 0,6 procent per vårdsinsats.

Men rapporten visar också att det inte bara är kostnaden per vårdinsats som blivit högre - det framgår också att antalet vårdinsatser har minskat - för södra älvsborgs del med 2,8 procent. Det beror bland annat på att färre så kallade hyrläkare har utnyttjats - därmed har kostnaderna minskat - men även antalet läkarbesök.

Kerstin von Sydow är områdesdirektör för primärvården i södra älvsborg. Hon säger i en kommentar att hon är nöjd med den marginella försämringen på 0,6 procent, och att södra älvsborg ligger bra till jämfört med övriga områden i regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".