Studenter från Borås Högskola får jobb

Studenter från Högskolan i Borås har lättare att få jobb efter utbildningen än genomsnittsstudenten i Sverige. Antalet högskoleutbildade som får jobb strax efter avslutad utbildning har ökat kraftigt de senaste tio åren. Av dem som går ut från Högskolan i Borås har 85 procent jobb ett år efter examen, enligt en undersökning från Högskoleverket.

81 procent av dem som examinerades år 2001 hade etablerat sig på arbetsmarknaden året därpå. Och av dem som gick ut från Högskolan i Borås var det ännu fler: 85 procent. Därmed är man bland de bästa högskolorna när det gäller att studenterna ska få jobb. Av de universitet och högskolor som har ett brett utbildningsutbud har Högskolan i Trollhättan/Uddevalla högst etableringstal. 87 procent av studenterna där har jobb ett år efter utbildningen. Högskolan i Kalmar har den lägsta siffran: 72 procent.

Av undersökningen framgår också att det är lättast för läkare, sjuksköterskor och apotekare att etablera sig på arbetsmarknaden. Nästan alla får jobb inom ett år. Betydligt svårare är det för humanister, där bara hälften kan räkna med jobb snart efter examen. Allra värst för konstnärer. Bara en tredjedel av dem som har en konstnärlig högskoleexamen får jobb inom ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".