Dags sätta hemtjänsten i körskola

Borås Stad hyr, eller leasar, omkring 280 mindre personbilar på längre kontrakt. En stor del av dem används av hemtjänstpersonal. På Sjöbo kommundel blev det många skador på bilarna förra året, många fler än i de andra kommundelarna och nu funderar man därför på att sätta personalen i körskola.

De flest kommundelarna i Borås använder sig av 13 till 17 leasingbilar, de flesta inom äldreomsorgen. Men medan personalen i de andra kommundelarna förra året orsakade mellan två och sju skador på sina bilar så blev det 15 skador i Sjöbo kommundel, det har kommunens revisorer kommit fram till i en granskning. Skadorna har kostat Borås 600.000 kronor sedan förra året och nu funderar Sjöbo på att sätta sina anställda i körskola på nytt. 

Carina Helgesson-Björk på Sjöbo äldreomsorg säger att olycksorsaken är stress och mycket att göra men har ingen förklaring till varför inte också hemtjänsten på andra kommundelar, där det också är stressigt, råkat lika illa ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".