Elslöseri på svenska företag

De svenska el-priserna väntas öka kraftigt med den gemensamma elmarknaden inom Europa. Nu är Borås och Ulricehamn med i ett statligt bekostat projekt där bland annat tio boråsföretag ska energianalyseras gratis av forskarna från Linköping. Målet är att minska elförbrukningen.

Igår hölls ett seminarium i Borås om hur företagen ska kunna spara el. På Ellos tänker man göra verklighet av de tips de fått på seminariet, det berättar Ellos servicechef Thomas Klingvall.

-Vi tänker ju se till att belysning och annat är effektivt att maskiner inte går mer än absolut nödvändigt att värmesystem och fläktar inte går i onödan och att kylsystem på sommaren inte går i onödan, säger Thomas Klingvall.

I Sverige gör vi av med tre gånger så mycket el som man gör på kontinenten säger forskaren Björn Karlsson, professor i Energisystem vid Linköpings Universitet, och kontinentens företag förbrukar bara hälften så mycket el som svenska per vara de tillverkarföretag. På volvo i Torslanda gick det till exempel åt tre gånger mer el för att tillverka en volvo än vad om gick åt i Belgiska Gent.

-Orsaken är systemfel som att man tex värmer och kyler samtidigt säger forskaren Björn Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista