Fler barn och unga far illa i Borås

Antalet barn och unga som anmäls till socialtjänsten ökar mer i Borås än i resten av Västra Götalands län. Det visar en rapport från Länstyrelsen.

Det är oftast polisen eller skolan som anmäler barn och unga till socialtjänsten, och då är det för att de misstänker att barnen far illa och behöver hjälp.
De största anledningarna till att anmälningarna ökar är bristande omsorg i familjen och kriminalitet hos de unga. Brämhult är den kommundel i Borås stad där anmälningarna ökat mest från förra året.
Anita Gyllensten som är verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen i Brämhult tror att en del av ökningen kan bero på att det finns fler barn i familjer där män utsätter mammorna för kvinnofridsbrott.
I år finns det också fler asylsökande i Borås och Anita Gyllensten menar att om föräldrarna mår psykiskt dåligt så far barnen illa av det.
Den största ökningen står gruppen unga flickor för. I Borås ökade antalet flickor som anmäls till socialtjänsten med 50 procent från förra året. Det framgår inte av rapporten varför anmälningarna om unga flickor ökar mest.
Anmärkningsvärt är också att anmälningarna om ungas missbruk är dubbelt så vanliga i Borås som i resten av regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".