Indianer lider av lågt kaffepris

Det låga kaffepriset bland annat i Sverige drabbar kaffeodlarna runt om i världen. För att stödja kaffebönderna genomförs just nu en kampanj i Västsverige för att få folk att köpa rättvisemärkt kaffe. Det kostar mer, men ger också kaffeodlarna mer betalt för bönorna.

Kaffeproduktionen är egentligen för stor, säger Björn Lindh från biståndsorganisationen Kooperation utan gränser, och det dumpar priset. Därför genomförs nu en kampanj för att få folk att välja rättvisemärkt kaffe, som har en liten symbol på framsidan med två personen som gungar i jämvikt på ett jordklot. Det kaffet kostar betydligt mer per kilo, men bara 15 öre mer per kopp, påpekar Björn Lindh.

Esperanza Oxom Yat från Guatemala och Reynaldo Vasquez från Nicaragua är just nu i Västsverige för att berätta om tillvaron som småodlare. Kanske är det deras bönor som slutligen hamnat på butikshyllorna i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".