Medlemskap i kyrkan ger billigare hemtjänst

Det blir billigare hemtjänst och annan äldreomsorg för boråsare som tillhör Svenska Kyrkan eller andra trossamfund.
Detta sedan Borås stad upptäckt att de regler man införde för fyra år sedan, när kyrkan och staten skiljdes, är olagliga.

När kyrkan skiljdes från staten upphörde också kyrkoskatten. Den ersattes av en obligatorisk begravningsavgift och en frivillig församlingsavgift. Eftersom församlingsavgiften var frivillig, den betalas ju bara av de som är medlemmar i till exempel Svenska Kyrkan, så beslöt Borås kommun att den skulle dras bort från den inkomst som avgifterna för äldreomsorg, exempelvis hemtjänst och äldreboende, beräknas på. Boråsarna fick därmed högre inkomst och högre avgift. Men nu har Socialstyrelsen kommit på att detta strider mot Socialtjänstelagen.
Äldreomsorgsavgiften baseras på Skatteverkets tabeller och där ingår församlingsavgiften. Nu tvingas Borås sänka den beräknade inkomsten och äldreomsorgsavgifter. 
I Borås finns cirka 3.000 personer med äldreomsorg. Hemtjänsten kostar som högst ett par hundra i månaden och sänkningen blir inte så många kronor. För de som har äldreboende, ett tusental i Borås, som betalar någon tusenlapp i hyra, blir det förstås mer. Inget som påverkar kommunens ekonomi, men ett litet tillskott för den enskilde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".