Boråsmetod sprids över landet

Den metod försäkringskassan i Borås använder vid sjukfallsutredningar sprids nu i hela landet. Senast vid årsskiftet ska den så kallade Sassam-metoden användas på alla försäkringskassor i Sverige.

Den så kallade Sassam-metodiken bygger på delaktighet, att det är den sjukskrivna personens egna erfarenheter som är i fokus.

Sassam står för strukturerad arbetsmetod för sjukfallsutredning och samordnad rehabilitering. Det innebär bland annat att utredaren har ett färdigt formulär med frågor vid den första träffen med en sjukskriven person. Tidigare bestämde varje handläggare mer eller mindre själv hur en utredning skulle gå till, men genom Sassam-metoden garanteras alla försäkringstagare en mer enhetlig bedömning.

Sassam-metoden är utvecklad av Sven-Olof Kraft som är försäkringsöverläkare i Västra Götaland och den används vid omkring 1 300 utredningar i regionen varje månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".