BORÅS

Tre Boråsskolor kan läggas ner

1:18 min

Tjänstemän föreslår att man lägger ner Götaskolan, Svedjeskolan och Kinnarummaskolan för att spara pengar. 900 tomma skolplatser slukar pengar, men på politisk nivå är man inte säkra på att förslaget går igenom.

Totalt sett i stadsdelen står 900 platser tomma - dels på grund av minskade barnkullar men dels för att 550 elever i Väster valt att istället gå i friskola.

Tjänstemän föreslår skolnedläggning...
De tomma platserna slukar cirka 4 000 kronor per elev och år, och tjänstemännen i stadsdel Väst har föreslagit att man ska lägga ner Götaskolan, Svedjeskolan och Kinnarummaskolan.

Förslaget har ännu inte nått beslutsnivå hos politikerna, men stedsdelsnämndsordförande Lennart Andreasson är också inne på att något måste göras.

– Det kan ju inte finnas en skattebetalare som tycker det är rätt att lägga 4000 per elev på tomma lokaler. Konsekvensen av att man inte gjort något tidigare är att vi har mindre pengar till utbildning av våra elever än vad vi borde haft.

– Vi har att välja mellan att betala för tomma lokaler och att få 16-18 lärare till. För mig är det valet ganska lätt, men att sedan är det svårare att genomföra rent praktiskt.

Om ni inte lägger ner skolorna - var ska ni plocka pengarna då?

– Ja, det undrar jag också, säger stadsdel Västs ordförande Lennart Andreasson (V).

...men inget är bestämt
Under fredagseftermiddagen möttes Andreasson och viceordföranden Kerstin Hermansson (C) i en stundtals hård debatt om de eventuella skolnedläggningarna. 

Då klargjordes bland annat att Kinnarummaskolan INTE är hotad i nuläget.

– Det här är ett tjänstemannaförslag som vi inte behandlat politiskt ännu, och när vi pratade om det på nämnden senast sa jag att vi inte skulle beröra Kinnarumma i det här läget. Det ska vi se över i ett "hela Borås-perspektiv", så det handlar inte alls om att du räddat den skolan, sa Lennart Andreasson.

Att något behöver göras var dock de båda överens om. Enligt Lennart Andreasson är det Götaskolan som ligger närmast en nedläggning, och han menar att det nu behövs en blocköverskridande överenskommelse.

– Jag tror vi kommer överrens, jag hoppas det.