Torpa får stå på egna ben

Nu bryter Borås, Ulricehamn och Tranemo samarbetet med Torpa Stenhus och dess ägare Per Zethelius. Kommunerna har inte fått det inflytande som krävs enligt lagen, säger Borås kommunalråd Björn Wahllöf som även är Torpagruppens ordförande.

Det är visningsverksamheten som kommunerna inte längre vill medverka till. Kommunallagen säger att kommunala skattemedel inte får stödja en enskild privat verksamhet utan kommunalt inflytande, något som Ulricehamn, Tranemo och Borås gång på gång påpekat för Per Zethelius.

-Per Zethelius är ju en eldsjäl för Torpa men han har inte förstått att  kommunala pengar inte kan satsas till han själv om han driver det vidare, och därför måste vi säga upp det här avtalet, säger Björn Wahllöf.

Björn Wahllöf säger dock att kommunerna inte har stängt dörren för att fortsätta marknadsföra Torpa. Medeltidsborgen kommer att finnas kvar i den ordinarie marknadsföringen men kommunen kan inte stötta en enskild med särskild marknadsföring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista