Byalagens makt debatteras

Hur stor makt ska byalagen ha. Den fråga har nu blivit aktuell sedan skolchefen gått ut och gett bygdelaget i Öxabäck mycket stark kritik för deras agerande.
Men samtidigt som skolchefen anser att bygdelaget i Öxabäck inte har med skolfrågorna i Öxabäck att göra, förs det tankar på att stärka byalagens position.

Bygdelaget i Öxabäck protesterade i augusti mot att sjätteklassen på Öxabäckskolan två dagar i veckan får åka buss till Örbyskoaln för att få utbildning i b-språk. Protesten skickades brevledes till barn- och omsorgsnämnden i Mark. Nu har dom fått svar i ett brev från skolchefen, ett brev som även är förankrat både hos ordförande och vice ordföranden i barn- och ungdomsnämnden.
I brevet sägs att bygdelagets agerande är en arbetsmiljöfara för personal och skolledning. Bygdelaget har inte med saken att göra menar skolchefen och fortsätter bygdelaget att agera så kan det allvarligt äventyra arbetsmiljön för både rektor och skolpersonal.

Samtidigt pågår en helt annan diskussion i kommunen om hur man ska öka kontakytan med medborgarna. Planer finns på att lägga ner medborgarkontor och i det sammahanget har Lars Olof Johansson framfört planer på att stärka byalagen roll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".