Bakslag för motståndare till utförsäljning av BL

Motståndarna till en privatisering av Borås Lokaltrafik har åkt på ett bakslag. Socialdemokraten Tord Rantakyrö tycker att frågan inte skötts på rätt sätt och har överklagat ett beslut om hur privatiseringen ska utredas, men länsrätten i Vänersborg ger honom inte rätt

Den borgerliga politiska majoriteten i Borås stad vill sälja ut Borås lokaltrafik, som sköter kollektivtrafiken i Borås.
För några veckor sedan bestämdes det vilken konsult som ska få jobbet att utreda hur den här privatiseringen ska gå till, och hur lönsam den kan vara för Borås stad.
Men när frågan om att anlita en konsult kom upp på bordet första gången tidigare i våras begick den politiska ledningen i Borås stad ett formellt fel, enligt socialdemokraten Tord Rantakyrö, som bland annat är vice ordförande i byggnadsnämnden.
Tiden för konsulter att anmäla sitt intresse för utredningsuppdraget förlängdes utan att ett politiskt beslut fattades, menar Rantakyrö som ansåg att Borås stad bröt mot kommunallagen.
Men den domstol som tittat på saken, länsrätten i Vänersborg, tänker inte göra något åt saken. Orsaken, enligt domstolen, är att Rantakyrö helt enkelt tagit till fel lag när han velat ha saken prövad. Borås stad har använt en helt annan lag, lagen om offentlig upphandling, och då kan länsrätten inte ta upp saken.
Därför har en privatisering av Borås Lokaltrafik sannolikt kommit ett steg närmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".