1 av 2
Ryavallen 17/8 1941: Invigning och premiärmatch mellan Elfsborg och landslaget. Elfsborg vann med 2-1. Foto: SVT-arkiv.
2 av 2
Ryavallen numera. Foto: P4 Sjuhärad.
BORÅS

Ryavallen i förändring- igen

Den gamla Ryavallen i Borås ska få ännu en ansiktslyftning. Inför friidrotts-SM nästa år ska dagens sex löparbanor breddas till åtta, och både sittplatsläktaren och vallarna runt planen skalas av för att ge plats.

De gamla legendariska vallarna på Ryavallen får sig en ordentlig skrapa när Ryavallen rustas upp för 13 miljoner kronor.

Åtta röda banor tar större plats än sex. De hade kunnat bli blå också men Ymer fick bestämma och då blev det rött. Löparbanorna blir rödare och bredare, vallarna lägre och smalare.

De två nedersta avsatserna på den gamla sittplatsläktaren ska också bilas bort. Samtidigt passar man på att renovera taket och den bakre väggen på den gamla läktaren, som inte riktigt stått emot tidens tand.

Borta är tiden då 22.654 personer trängde sig in 1961 för att se allsvensk seriefinal mot IFK Norrköping. Framtidens gräsplan på Ryavallen kommer inte ens att räcka för division två-spel.

Men friidrottarna får det bättre. Bättre löparbanor, bättre häckar till löparna, bättre tidtagningsutrustning, bättre höjdhoppsställning, och bättre kastbur till kastarna.

Till och med bättre ljudanläggning ska det bli så att friidrottspubliken hör. Det är mycket som förändrats sedan Ryavallen var en fotbollsarena.

Ryavallen

Stod klar 1941 och var Elfsborgs hemmaarena till och med 2004. Publikrekordet är från 1961 då 22.654 trängde in sig för att se matchen mot IFK Norrköping.

Under VM i fotboll 1958 spelades två matcher på Ryavallen. Sovjetunionen slog Österrike med 2-0 i den ena matchen, medan Österrike och England spelade 2-2 i den andra matchen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".