Bullerproblem i Ulricehamn behöver åtgärdas

Bullerproblemen i Ulricehamns tätort behöver åtgärdas, det konstateras efter en ny bullerundersökning. Men vad det kostar och om det verkligen blir av, det vet ingen än...:

Företaget som gjort bullerundersökningen konstaterar att det främst är mitt i Ulricehamn, dels utmed Jönköpingsvägen, dels utmed Grönahögsvägen som de värsta bullerproblemen finns.

Fast det finns vägbuller i hela Ulricehamn - på vägarna västerut mot Borås, på vägarna söderut och mitt i Ulricehamn.

Enligt förslaget som en konsultfirma tagit fram skulle saneringen göras i tre etapper. Första etappen skulle vara just utmed Jönköpingsvägen och Grönahögsvägen, för att få ner bullret där till under 40 dB inomhus och 65 dB utomhus. I de andra etapperna skulle målet vara att få ner bullret än mer - för att till slut inte ha mer än 35 dB inomhus eller 45 dB utomhus någonstans i Ulricehamn.

Det finns flera sätt att få ner bullret på, till exempel att se till att hastigheterna på vägarna hålls. Det finns exempel på en väg där bilisterna kör fortare än 80 km/h trots hastighetsgränsen 50. Att bara få ner farten till den lagliga skulle minska bullret avsevärt.

Sedan går det att dels sätta upp bullerskydd, dels bullerisolera i själva fasaden och i husens fönster.

En bullersanering kostar mycket pengar, flera miljoner, och än finns varken en ordentlig kalkyl på vad det skulle kosta, eller något beslut om och när en bullersanering ska genomföras. Däremot har kommunpolitikerna redan tidigare sagt att det är nödvändigt att göra någonting åt bullret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista