Sämst ekonomi i Sjuhärad

Bollebygd och Herrljunga har sämst ekonomi i Sjuhäradsbygden. Det visar färska siffror från Kommunforskning i Västsverige.

Kommunforskning i Västsverige har tagit fram en modell som jämfört hur de kommunala ekonomierna ser ut i de 49 västsvenska kommunerna. Med hjälp av fyra finansiella perspektiv och åtta nyckeltal så får varje kommun sin egen profil och ett mått, kanske inte på hur rik kommunen är, utan mer hur välskött kommunens ekonomi är. En fattig kommun kan ju sköta sin ekonomi mer eller mindre bra.

Bollebygd och Herrljunga, men även Vårgårda, har exempelvis löpande utgifter som är större än de löpande intäkterna. När det gäller just jämförelsen mellan utgifter och inkomster är Borås en av de starkaste ekonomierna i regionen men även Tranemo och Mark har starka positioner.

Forskarna pekar ut fem Sjuhäradskommuner med stark finansiell ställning med kontrollerade resultatnivåer och det är Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. Dessa fem kommuner tillsammans med några kommuner i södra Skaraborg har starkast finasiell styrka i hela Västra Götaland.

För Vårgårdas del är det lite halvdåligt. Men inte lika dåligt som de två kommunerns Bollebygd och Herrljunga utan ungefär som genomsnittet av kommuner i Västsverige.

Rapporten från Kommunforskning i i Västsverige går i dagarna ut till alla kommuner i Västsverige men inte till Herrljunga, de 7000 kronor som analysen kostar hade inte Herljunga råd med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista