Ny skattehärva bland svetsare

Ännu en skattehärva i svetsbranschen har avslöjats i Västsverige.

Fem män är misstänkta bland annat för att ha tömt ett företag på tillgångar och för att ha undanhållit skattemyndigheten stora belopp.

Det är en omfattande härva som ska redas ut av tingsrätten, förundersökningen är nästan 800 sidor tjock och rättegången beräknas ta fyra dagar att genomföra.

De fem männen är misstänkta i olika stor omfattning. Tre av männen, varav en är från Borås, har enligt åtalet varit de som varit mest aktiva. De ska bland annat ha tömt ett av sina företag på tillgångar, efter att de överlåtit företaget på de två andra, som alltså ska ha utnyttjats som så kallade målvakter.

Två av männen är också misstänkta för grovt skattebrott, bland annat ska de med hjälp av en falsk faktura på över en halv miljon kronor ha fifflat med bolagets resultat för att undvika skatt. Samtliga fem män är också misstänkta för bokföringsbrott. Männens företag, som nu är försatta i konkurs, har bland annat utfört svetsarbeten.

Den här härvan är bara en i raden som de senaste åren uppdagats i just svetsbranschen. Bland annat så dömdes 2001 två män till fängelse i Borås tingsrätt, efter att ha undanhållit skattemyndigheten miljonbelopp, med hjälp av falska fakturor. Och både polisen och byggnadsfacket har pekat ut svetsbranschen som särskilt drabbad av myglande företag.

Rättegången mot de fem männen inleds i Alingsås tingsrätt slutet av månaden.