Hicham El Horr. Foto: Camilla Walldan, P4 Sjuhärad
BORÅS

Barn indraget i politiskt hot

Hicham "Går över gränsen"
1:35 min

Vänsterpartisten Hicham El Horr från Borås har definitivt fått nog av hotbrev. I slutet av förra veckan stoppade någon hans sjuårige lillebror på väg hem från skolan, och bad honom lämna ett brev till sin bror.

I många år har Hicham El Horr ordförande för Ung vänster Älvsborg, fått handskrivna hotbrev från rasister.
Igår gick det för långt tycker Hicham El Horr. För brevskrivarna gjorde hans egen lillebror, som bara är ett barn, till budbärare. De stoppade honom när han var på väg hem från skolan.

– De bara kom fram till honom och sa "hej, din bror är Hicham eller hur? Kan du ge det här till honom?" Min bror svarade "ja" och fick med sig brevet till mig. Stoppa en liten unge på gatan för att skicka ett politiskt brev är att gå mycket över gränsen tycker jag. Att skicka hotbrev över huvud taget - där går gränsen, säger Hicham El Horr.

Det första hotbrevet fick Hicham El Horr efter valet 2010 när SD kom in i riksdagen. Han skrev en debattartikel om att hålla ihop emot rasism, men sedan dess har Hicham El Horr fått handskrivna brev var och varannan månad.
Han säger att han vet inte vem som skriver dem, men att han har sina misstankar. Enligt Hicham El Horr får många av Ung vänsters medlemmar runt om i landet hotbrev av den här typen. 

-- Jag har själv pluggat, jobbat och försörjt mig. I de andra breven skriver de "passa dig, vi vet vad du gör och så vidare". Jag tar det med en nypa salt om man säger så, säger Hicham El Horr.

Han säger att han inte blir rädd av breven, och att han inte gör någon polisanmälan så länge det stannar vid hot. Vad gäller framtiden tänker han för det första börja med flytta hemifrån - för att hålla familjen utanför.

– De har inte sagt till mig "gå till vänster", jag har själv valt det. För det andra ska jag fortsätta som aldrig förr. Varje gång jag får ett hotbrev så blir jag mer och mer antirasist, säger Hicham El Horr.

– Dom kom till honom och frågade om Hicham var hans bror, när han svarade ja gav dom honom ett brev. Att stoppa en liten unge på gatan för att skicka ett politiskt brev tycker jag går mycket över gränsen. Att skicka hotbrev överhuvudtaget är inte värdigt för ett land som Sverige.

Fråga

Politikerhatet

I världens största undersökning i sitt slag ska Brottsförebyggande rådet (Brå) undersöka hur ofta svenska politiker utsätts för hot, våld och trakasserier.
Totalt ska 15 000 personer tillfrågas.

I mindre undersökningar med kommun- och landstingspolitiker har 10 respektive 18 procent svarat att de varit utsatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".