BOXNING

Boxning ger hjärnskador

1:32 min

Amatörboxning ger hjärnskador som kan bli bestående - det visar en studie från Boxningsförbundets medicinska kommitté. 80 procent av de undersökta visade tecken på hjärnskada veckan efter match.

I den nya studien har 30 svenska amatörboxare undersökts. 80 procent uppvisade tecken på hjärnskada veckan efter match och 20 procent av dem visade tecken även efter två veckors viloperiod.

– Det är väldigt svårt att argumentera mot förbundets egen läkare. Det är väl självklart att upprepat våld mot huvudet måste resultera i någon slags skador, säger Raymond Husac - tränare och ordförande för boxningsklubben Rebell i Borås.

Samtidigt påpekar han att det inte bara gäller boxningen, att amatörboxningen använder mycket skydd och att domarna bryter matcherna tidigt.

Raymond Husac menar samtidigt att man måste ta den nya studien på allvar. Hårdare krav på viloperioder mellan matcher skulle kunna var en åtgärd, men det viktigaste för att förbättra säkerheten tycker han är ställa högre krav på boxningstränarna.

– Det här är ett tecken på att tränarna måste bli bättre, och att förbundet måste få bättre koll på vilken kapacitet och kunskap de har.

– Jag sitter själv i Västergötlands boxningsförbund och jag ifrågasätter i vissa fall de korta tränarutbildningarna. Jag kan plocka en kille på stan och säga att "gå nu en kurs på två dagar så är du färdig boxningstränare". Det funkar inte så.

Fråga