ULRICEHAMN

Ulricehamns nya bibliotek

1:32 min

Idag presenterades Ulricehamns kommun planerna för det omdiskuterade nya biblioteket. Biblioteket kommer att byggas på ICA Tornets takparkering och längs hela fastighetens andravåning.

Ulricehamns nya bibliotek har diskuterats i många år, och idag presenterades slutligen byggplanerna - en stor ombyggnad av området kring ICA Tornet.

Biblioteket ska byggas där ICA:s takparkering är idag och längs hela fastighetens andravåning.
ICA behåller en mindre matbutik i fastigheten och bygger en ny stor butik där den nya motorvägen korsar Falköpingsvägen.

Moderata kommunalrådet Lars Holmin är väldigt nöjd med lösningen.

– Det bli en oerhört central plats. Vi kan inte komma så mycket närmare gågatan än så här, och tillför ytterligare människor för att stärka citykärnan som vi har. Det här känns oerhört positivt.

Vilka följder får det för centrum?

– Vi renodlar handeln - flyttar ut en del av livsmedelshandeln till ett annat läge, men behåller sällasnköpsvarorna, säger Lars Holmin.

Vice ordföranden i kommunstyrelsen Mattias Josefsson (S) är inne på samma linje, och han gillar det han ser.

– Det känns väldigt skönt att kunna presentera en permanent lösning efter 35 år. Jag tror det blir väldigt bra och med biblioteket kommer vi dra in åtminstone 120 000 besökare mitt i centrum. Det är bra för handeln och Ulricehamns stad.

Vad blir det för typ av bibliotek?

– Det blir ett modernt bibliotek - förhoppningsvis med temporära utställningar. Det följer den biblioteksutredning som vi tog fram 2008.

Biblioteket kan stå klart tidigast 2016 till en uppskattad kostnad av 50 miljoner kronor.