SVENLJUNGA

Håcksviksskolan kan läggas ned innan omröstningen

1:17 min

Besvikelsen är stor i Håcksvik. Nu kommer beskedet att ett beslut om nedläggning av skolan i Håcksvik kan komma att tas redan innan folkomröstningen som skolorna genomförs.

– Vi hade väl aldrig trott att det lilla kunde slå mot det stora, men när vi fick till folkomröstningen så kände vi ändå att nu är vi på väg, säger Susanne Elofsson i Byalaget i Håcksvik.

Men efter beskedet om att nedläggningen av skolan kan komma att ske redan innan omröstningen är det svårt att hålla modet uppe.

– Finns det någon demokrati, lyssnar de på oss? Saken vi driver är ju inte bara skolan, utan det är ju Håcksvik. Så man får ett riktigt slag i ansiktet.

Byalaget gick även ut med småskolorna i de södra delarna av Svenljunga kommun. Men nu har det diskuteras att det vara gäller Håcksviks skola.

– Då undrar man ju ännu mer varför vi skall folkomrösta.

Vad gör ni åt det här?

– Vi har väl tänkt tanken att detta kanske kunde ske, och pratade om det på förra visionsmötet. Sedan dess har vi haft kontakt med regeringskansliet där man också ställer sig frågande till hur detta kan ske.

De tycker också att det är konstigt?

– Ja. Sen finns det väl inga klara riktlinjer. Men nu när vi vet och förstår att det här är tanken så måste vi bara fortsätta och gå vidare.