Skogsstyrelsen och representanter från skogsbruket varnar för insekter som förstör virket. Foto: Amdanda Petersson P4 Sjuhärad
SKOGSBRUK

Insekterna på bettet i år

1:40 min

Efter de rejäla stormarna i vintras fälldes 1,2 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Nu kommer våren och med den skadeinsekterna. Skogsstyrelsen ser en stor risk för ökade insektsangrepp när mycket virke fortfarande ligger kvar.

I år är det en risk för ökade insektsangrepp i skogen. Ingvar Persson jobbar på skogsstyrelsen och varnar för att virke som blir liggande blir till yngelmaterial för den ökända granbarksborren.

– Vi vill uppmärksamma skogsmarksägarna på riskerna med att låta stormfälld gran ligga i skogen.

Som markägare ska man göra en ordentlig inventering av sin skog, och sedan så fort som möjligt få bort det stormfällda virket. Skadeinsekterna trivs nämligen bättre i dött trä än levande och när det nu finns så mycket i skogarna kommer dom föröka sig i mängder och döda skogen om man inte fort forslar bort virket. Senast 1 juli måste avverkat virke transporteras bort, men gärna innan dess. För nu när det börjar bli varmt och soligt trivs insekterna allra bäst.

– Man måste kontakta ett bolag innan man kapar loss vinfällor, för då blir det en större risk. De måste in till industrin, annars bildas en yngelhärd när virket ligger vid bilvägen istället och det är lika illa, säger Hasse Grönesjö.

Insektsskadat virke förlorar mer än halva sitt värde och kan inte användas till speciellt mycket.

– Möjligtvis kan det bli grävmaskinsmattor eller energived som eldas, istället för att man kan såga virket och få fina plankor och brädor.

Fakta: granbarksborre

Den 5 milimeter lång, bruna skalbaggen gnager ut "kammare" i granar och sänder sedan ut doftämnen för att locka till sig fler granbarksborrar. När tillräckligt mång gnagt sig in förstörs savsystemet och granen dör. Efter detta kan granbarksborrens larver kläckas. Extra stora popultaioner uppstår ofta efter torka, snöbrott eller stormfällning.

Granbarksborren för med sig en svamp som färgar timret blått, samt flyttar in i och dödar fullt friska granar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista