BORÅS

Smuggelliga sprängd - 18 åtalas

Tusentals liter smuggelsprit, miljoner kronor i svarta pengar och 18 misstänkta sjuhäradsbor. Nu kommer åtalen i en av de större smuggelhärvorna i Västsverige på senare år.

Allt började i början av november förra året då en 55-årig boråsare fastnade i tullen i Helsingborg. I bilen fanns mängder med alkohol från Tyskland, men det var bara toppen på spritberget.

Polisen kopplades in och efter en del efterforskningar kopplades en lägenhet i Landskrona till mannen. Den visade sig vara fylld med smuggelsprit. Där hittades även ett hyreskontrakt som ledde till en lokal på Bergsäter i Borås, och när polisen slog till där hittade man ännu mer.

Sprit för miljoner
I lokalen hittades dessutom utförlig bokföring över mannens alkoholaffärer och framför allt - listor med namn på ett tiotal personer som sålt alkoholen vidare.

Åklagaren Hedvig Lundblad säger att mannen rest till Tyskland minst 90 gånger under förra året, och totalt har polisen beslagtagit tusentals liter alkohol.
Dessutom har man hittat kvitton på inköpen i Tyskland. Utifrån skillnaden mellan dem och den alkohol som hittats har åklagaren slutit sig till att ligan sålt av alkohol för närmare 1,4 miljoner kronor - bara mellan februari och november förra året.

Fler åtalas inom kort
Enligt åtalet är det den 55-årige boråsaren som huvudsakligen skött införseln, och runt honom fanns ett nätverk av nio män och kvinnor från Boråsområdet. Den äldsta är 63 år, den yngsta 38.
Beslagen bara hos de personerna uppgick till 35 pallar, och de är nu misstänkta för försäljning och/eller att ha befattat sig med smuggelgodset.

Brotten är av såpass grov art att det kan bli fängelsestraff för en del av de misstänkta om de blir dömda - en trolig utgång enligt åklagaren.

Men härvan kommer att svälla ytterligare nu på tisdag. Då lämnar åklagaren in åtal mot åtta personer som köpt smuggelsprit.