MARK

Mobilmaster i Mark blir av med bygglov - efter år i bruk

0:52 min

Fyra mobilmaster i Mark som stått uppställda i flera år betraktas nu som svartbyggen. Länsstyrelsen har upphävt bygglovet och återlämnat ärendet till Marks kommun som nu får börja om.

Mobilmasterna ägs av Tre och Telenor och bygglovet överklagades av Vattenfall som menar att masterna står för nära deras anläggningar. När masterna sattes upp fick Vattenfall aldrig möjlighet att överklaga förrän de redan var i bruk. Länsstyrelsen håller nu med Vattenfall och menar att kommunen gjorde fel när de gav lov att bygga masterna. Och utan bygglov räknas nu masterna som svartbyggen.

Teleoperatören har i sin tur överklagat, och igår hölls ett möte i plan och byggnadsnämnden där man diskuterade problemet med masterna. Pontus Johansson är ordförande, och vill inte spekulera i vad en omprövning skulle kunna innebära.

– Om vi ska göra om prövningen så finns det lite olika scenarier som kan hända, men den prövningen vill jag inte förekomma. Först och främst ska någon avgöra om vi måste göra om bygglovsprocessen eller inte. Det är det första frågan.