Salmonella kvar efter sex månader

Det stora utbrottet av Salmonella på stuteriet Broline i Svenljunga är fortfarande inte uppklarat, trots att det nu gått ett halvår.

När det i maj i år visade det sig att både flera hästar och en djurskötare på Broline stuteri hade salmonella spärrades gården av. Tre av stallarna hade smittats och gården är fortfarande, ett halvår senare, delvis avspärrad. Det innebär just idag dels inte något problem då det inte är betäckningsperiod och eftersom den del där hästar inseminieras, konstbefruktas, inte var berörd.

Salmonella hos hästar är ovanligt, trots det har ytterligare fall hittas, bland annat på en gård norr om Alingsås, och på flera gårdar i Vara- och Falköpingstrakten. Ett fall på hittades också på djursjukhuset i Skara. De smittorna var alla av samma typ.

Smittan är i huvudsak inte farlig för männsikor och avspärrningarna är mest till för att vara säker på att smittan inte sprids.

Länsveterinär Klas Lundgren säger till SR Sjuhärad att han tror att Broline relativt snart kan vara helt smittfri, åtminstone till den viktiga betäckningsperioden under våren 2005.