ELFSBORG

Guliganerna rullar söderut

1:21 min

På påskdagens kväll är det avspark för årets andra match för Elfsborg, denna gång på bortaplan mot de regerande allsvenska mästarna i Helsingborgs IF. Nyheterna var på plats när guliganerna äntrade bussarna mot Skåne, och trots många skakade spelare så var stämningen god.

Elfsborg har drabbats av en hel del skador, och inför kvällens match är hela sju spelare borta- bland annat mittfältaren Stefan Ishizaki och försvarets Andreas Klarström. Men det var inget som verkade oroa nämnvärt bland supportrarna på Ryavallens parkeringsplats.

– Man måste inte ha en backlinje när man har Anders Svensson i mitten, säger Oskar Pettersson. Kompisen och medguliganen Filip Hjérten håller med.

– Det är klart att det inte är bra om man inte har bra material, men jag tror att det ska kunna gå hem ändå faktiskt.

Bredvid en av de chartrade bussarna står Anders Drottz och väntar på att få kliva på. Den illgula tröjan röjer alla eventuella tvivel om vilket lag han kommer att heja på ikväll.

– Jag tror att chanserna är ganska bra, Helsinborg har ju press på sig så om vi bara kör på så kommer det gå vägen. Backlinjen är ju inte full tyvärr, men vi hoppas på det bästa.

I en slänt sitter mångårige guliganen Janne Folcker med en mugg kaffe. Han är aningen mer oroad över läget än sina yngre kollegor.

– Det är ju inte bra att det ser ut som det gör, backlinje och målvakt är  en viktig del av laget så det kan bli tufft. 
 
På grund av bortfallet har det spekulerats om huruvida isländska nyförvärvet Skuli Jon Fridgeirsson kommer att få göra matchdebut. Janne säger att han ändå tycker det är positivt att nya förmågor får chansen att visa vad de går för.

Vad är Elfsborgs största utmaning i mötet mot Helsingborgs IF?

De har ju statistiken emot sig, minns jag rätt så har de bara vunnit en match där sedan 87.

Guliganernas ordförande Anders Hultin såg ändå lugn ut när han släppte på supportrar på de allt fullare bussarna.

– Jag tror inte att rotation inom laget behöver vara någon stor nackdel egentligen.

Någon guliganism på Helsingborgs gator var han inte heller oroad över, eftersom man redan i förväg hyrt en pub att vara på efter matchen.

 För Anders Drottz är bussresan en viktig del av upplevelsen.

– Vi sjunger, dricker och har kul. Det kommer bli ett jäkla dunder ner till Helsingborg, det kommer bli grymt.

Anna Rydholm
anna.rydholm@sr.se