VÅRD

Hypnos hjälper irriterad tarm

1:31 min

Hypnos kan vara mycket effektivt för att behandla magsjukdomen IBS. Det visar två nya studier från Sahlgrenska Akademin med drygt trehundra patienter med irriterad tarm. Nära hälften fick sina svåra symptom lindrade.

– Man kan använda sin hand som värme och få känslan att det påverkar magen och tarmen positivt. Man kan tänka sig magen och tarmen som en flod som stilla flyter fram genom ett behagligt landskap. Om man är förstoppad så kan man få lära sig att tänka att det är stenar som man flyttar på och att flödet i den här floden flyter mycket enklare, säger professor Magnus Simrèn på Sahlgrenska Akademin.

Du, här sitter jag med en professor i medicin men det du säger låter lite flummigt.

– Det gör det säkert, men det intressanta är att man alltså har lyckats mäta saker i magen och tarmen under hypnos och visat att man kan påverka hur tarmen rör sig genom de olika suggestionerna. När man mäter tarmens olika rörelsemönster så kan man se att den kan påverkas att röra sig mer eller mindre.

Behandlingen går alltså ut på att patienten genom djup avslappning och individuellt anpassade hypnotiska suggestioner lär sig att kontrollera sina symptom.

Effekterna av hypnosbehandlingen ska ha visat sig vara bestående. 85% av de som blivit hjälpta av hypnos hade fortfarande effekt av behandlingen upp till sju år senare.
Magnus Simrèn ser många fördelar med att behandla IBS patienter med hypnos.

– Fördelarna med den här behandlingen är ju att den är ofarlig och att den verkar hjälpa patienter som tidigare inte blivit hjälpta av andra behandlingar. Det är just de patienterna som vi studerade här som inte har blivit hjälpta av läkemedel, och det är ganska fantastiskt att vi kan hjälpa de som inte haft hjälp av andra behandlingar.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se