BORÅS

Högskolan dumpar restauranghyra - osund konkurrens enligt krögare

1:28 min

Högskolan i Borås hyr ut restaurangen i skolan till ett mycket förmånligt pris, klart under marknadshyrorna. Bland restaurangägare i Borås talar man om osund konkurrens som inte går att tävla med.

I flera nyhetsinslag har P4 Sjuhärad granskat Högskolan i Borås och bland annat berättat att skolan i över tio år anlitat en privat restaurang för sin representation för miljonbelopp utan någon upphandling.

Årshyran för restaurangverksamheten på högskolan ligger på 500 kronor kvadratmetern - klart under marknadshyra.

Hyran bör omförhandlas
– Den är inte hög. En hyra under 1000 kronor per kvadratmeter är att betrakta som väldigt förmånligt, säger Rune Dahlgren tidigare restaurangägare i Borås och en av de som var intresserade av att driva restaurangen i högskolan.

Hyran bör omförhandlas, det tycker högskolans ekonomichef Linda Sörensen.

– Det vär något vi ska titta på i den process vi ska inleda nästa år, säger hon.

Men hyran är inte det enda frågetecknet när det gäller uthyrningen av restaurangen. När kontraktet skulle skrivas begärde skolan in anbud för restaurangverksamheten, och resultatet blev ett hyreskontrakt som skolan har svårt att ta sig ur om man skulle vilja.
Det gjorde också att man inte prövade verksamheten mot marknaden när kontraktet skulle skrivas om 2001.

Klagar över osund konkurrens
Bland restaurangägare i stan som nyheterna talat med upplever flera konkurrensen med restaurangen på högskolan som osund.

Neda Lashari driver salladsbaren Peperoni, och tycker det är svårt att konkurrera med Högskolerestaurangen.

– Det går inte bra. De (högskolans restaurang) säljer maten mycket billigt, men vi kan inte göra det.

För de som studerar kostar maten 49 kronor på högskolans restaurang, men den är även öppen för alla andra. De får betala 57 kronor för en dagens - en tjugolapp billigare än vad andra lunchrestauranger i stan tar.

– 70 kronor går bra för vanliga människor, men inte 57. Det går inte, säger Neda.

En bit därifrån driver Kerstin Nyman Kafé Bakgården som också har luncher. Hon reagerar däremot över den låga hyran som högskolan tar ut för sin restaurang.

– För den lokalen och köket är det naturligtvis fantastiskt. Det är bara att gratulera - jag hade gärna tagit den lokalen för det priset. Jag tycker väl att det är osund konkurrens för vi har inte en chans att tävla med det, säger Kerstin Nyman på Kafé Bakgården